10 Haziran 2008 Salı

Tuzla Gerçeği..



İş müfettişi Doğan Keskin Tuzla gerçeğini yazdı: İşçiler, kapasite zorlamaları karşısında, işleri yetiştirebilmek için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini bir kenara bırakmak zorunda kalır.

Geçen Gün Tuzla Tersanesinde Bir Trajedi Daha Yaşandı..
Bir İşçi Yaşamını Yitirdi..
Her Gün "Tüh,Vah,Yazık" Diyerek Geçirdiğimiz Bu Olaylar Artık Hayatımızın Bir Parçası Haline Geldi.

Buyrun Bazı Sebepler :

Tuzla'da Ölüm Sebepleri..* Bir kere, aynı alanda altı yıl içinde geometrik katlanan üretim artışı var. Dün bin kişinin çalıştığı yerde bugün yirmisekizbinbeşyüz işçi çalışıyor. Aynı yerde, onbin grostonilatoluk gemi üretiminden seksenbin grostonilatoluk gemi üretimine geçiliyor.

* İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler alınmıyor, alınamıyor.

* Yoğun iş hacmı nedeniyle, normal günlük ve haftalık çalışma sürelerinin çok üstünde çalışılıyor.

* Onlarca yıl öncesinden gelen taşaronluk müessesesi sanki Tuzla için keşfedilmiş gibi. Yüzlerce taşaron ve binlerce taşaron işçisi Tuzla’da çalışıyor.

* Örgütlenme özgürlüğü ve toplu iş sözleşmesi yapabilme hakları Tuzla’da hayata geçirilemiyor.

* Avrupa Birliği normu olarak mülga İş Kanununa 2002 yılında girmiş olmasına karşın 4857 sayılı İş Kanun ile işçi temsilciliği yasa metninden çıkarılıyor.

* Çalışma koşul ve ortamını yerinde denetleyecek, takip edecek ve gerektiğinde ilgili makamları haberdar edecek yetkilerle donatılmış işçi ve işveren temsilcilerden oluşacak “işyeri kurulları” kurulamıyor, daha sınırlı yetkileri olsa bile, mevcut iş sağlığı ve güvenliği kurulları yaygınlaştırılamıyor.

* İşyerlerinde iş risklerinin varlığını olasılık ve sonuçlarıyla değerlendirebilecek ve gereken önlemleri alabilecek bilgi ve bilinç yeterince bulunmuyor. Sağlık ve güvenlik önlemleri maliyet arttırıcı masraf olarak kabul ediliyor.

* İşyerlerinde, işçiler iş riskleri konusunda eğitilemiyor.


Eğer ; Tuzla'da Gerekli Önlemler Alınırsa Bu Ölümler Bunlarla Sınırlı KAlacak ve Ölümler Bir Anlam Kazanacak..

0 yorum: